Vinnere Kritikerprisen

Vinner 2022: Telavåg (Det Vestnorske Teateret)

«Telavåg» er en sterk forestilling som gjør historien om tragedien som rammet fiskeværet Telavåg under andre verdenskrig både tilgjengelig, nyansert og levende for oss i dag. Regissør og manusforfatter Stig Amdam bruker dokumentarteaterets form til å gi oss innblikk i grusomhetene lokalsamfunnet gjennomgikk, og balanserer godt mellom det lavmælte og det brutalt høylytte. Skuespillerensemblet utmerker seg med finstemt og drivende samspill, og den intense stemningen i scenerommet vokser og forsterkes gjennom en solid helhet av scenografi, lyd, lys og video. Resultatet er en forestilling som beveger seg på tvers av tid og rom, og gir oss større innsikt i krigshandlingene som skjer her og nå i virkeligheten rundt oss.

Prisutdelere: Grethe Melby og Judith Dybendal (Jurymedlemmer)

De nominerte 2022:


Vinner 2021: Engler i Amerika (Den Nationale Scene)

Et av årets høydepunkt på teaterscenen var massive og dramatiske Engler i Amerika på Den Nationale Scene. Morten Borgersens regi er stram, og den fire timer lange forestillingen er ikke et eneste sekund for lang.
Stykket er skrevet av Tony Kushner i 1991 og tar utgangspunkt i da Aids-epidemien kom til USA. Tematiseringen av frykt, usikkerhet, fordommer og forhåpninger behandles på en hjerteskjærende og grunnleggende menneskelig måte. Forestillingen er gjennomgående preget av gode skuespillerprestasjoner, men likevel må hovedrolleinnehaver Sverre Breivik i rollen som Prior trekkes frem. Han fremviser en sjelden sårbarhet og en voldsom utstråling.


Prisutdelere: Grethe Melby og Charlotte Myrbråten (Jurymedlemmer)

De nominerte 2021:Vinner 2020: In first person (Initiert av Daniel Mariblanca i samarbeid med filmskaperen Ursula Kaufman.)

«Som publikum ble vi trukket rett inn i de trøblete livserfaringene en transperson kan oppleve på en måte som er direkte ubehagelig. Deretter ble vi invitert inn i et langt mer vennligsinnet landskap der vi kan senke skuldrene og ikke være så forbanna redd for å tråkke feil», var juryens begrunnelse for nominasjonen.

Prisutdelere: Grethe Melby og Judith Dybendal (Jurymedlemmer)

De nominerte 2020:
Tordivelen flyg i skumringa (Det Vestnorske Teateret)
In first person ( 71 bodies v/ Daniel Mariblanca // BIT Teatergarasjen // Carte Blanche (NO)
Cabaret (Den Nationale Scene)


Vinner 2019: Raskolnikov (En samproduksjon mellom Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret.)

Forestillingen er basert på romanen «Forbrytelse og straff» av Fjodor Dostojevskij. I Raskolnikov blir skuespillerne fotfulgt av et lite kamerateam, der live-opptakene vises direkte på storskjerm foran publikum i teatersalen. Skuespillerne selv er bare på scenen i noen få minutter. Juryen trekker særlig frem innsatsen til Preben Hodneland og de øvrige skuespillerne i sin nominasjonstekst.

Prisutdelere: Charlotte Myrbråten, Grethe Melby og Keld Hyldig. (Alle jurymedlemmer.)

De nominerte 2019: (LES SAK I BT HER)
Raskolnikov (Det Vestnorske Teateret)
Know Hows (Carte Blanche)
Hvem er redd for Virginia Woolf (Den Nationale Scene)