På reise i Norge i sommer?

Få med deg et historisk spel!

Det er en  rik tradisjon for historiske spel i Norge, med mange flotte produksjoner spredt ut over hele landet. Noen av spelene er alt historie for i år, men flere av de store gjenstår fremdeles. Dersom dere skal reise innenlands i sommer, kan det være verdt det å finne ut om det settes opp et spel i nærheten av eller på veien til reisemålet!

Under følger et lite utvalg  spel som spilles i juli og august 2014.

as406
Foto: stiklestad.no

Spelet om Heilag Olav

Når: 25. – 29. juli 2014
Hvor: Stiklestad – Verdal – Nord-Trøndelag

Instruktør: Marit Moum Aune

Med sine 60 år er dette Spelet med stor S. Det er et stort antall amatører med, og som en “fun fact” kan vi nevne at medlemmene av hæren er så deikerte at de faktisk har dannet et eget forbund: Norsk Hærmannsforbund av 29. juli 1995 . Dette spelet er absolutt på “må se”-listen til norske teaterentusiaster.

Arrangørene om spelet:
“Spelet om Heilag Olav” er kjernen i festivalen “Olsokdagene på Stiklestad” som arrangeres hvert år i slutten av juli.
Spelet utvikles fra år til år og har et magisk grep på sitt publikum. Til nå har over 790 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad, som oppføres på Nordens største og eldste friluftsteater siden 1954.
Om lag 700 personer er involvert i og omkring forestillingen. Profesjonelle skuespillere står på scenen sammen med amatører. Orkesteret er også sammensatt av profesjonelle og amatører. Andre aktører er kor, statister og et stort frivillig apparat. “Spelet om Heilag Olav” blir fremført på selve slagstedet, Stiklestad, der Olav Haraldsson falt i 1030. Det skjer i et miljø og med en ramme som bare natur, historie og dyktige aktører kan skape. “Spelet om Heilag Olav” er en dramatisering av det som skjedde på gården Sul dagene før slaget på Stiklestad i året 1030. Stykket er skrevet av Olav Gullvåg, og Paul Okkenhaug har komponert musikken.
as7c
Foto: stiklestad.no

Peer Gynt ved Gålåvatnet

Når: 1. – 9. august 2014
Fylke: Gålåvatnet – Nord-Fron – Oppland

Instruktør: Erik Ulfsby

Med utsikt mot fjellheimen og Grieg på øret er det lett å omfavne denne nasj0nalromantiske varianten av Peer Gynt. Det skal ha blitt gjort flere store endringer i år, så dette er et godt tips også for de som alt har sett spelet.

Arrangørene om spelet:
Peer Gynt framføres på Friluftsscena ved Gålåvatnet. Her er det vid utsikt både mot Jotunheimen og Rondane. På en solskinnskveld går sola ned når mor Åse dør, i tordenvær er himmelen mektig og dramatisk under Peer sitt møte med knappestøperen.

I år fremstår Henrik Ibsens Peer Gynt ved Gålåvatnet i ny drakt – med ny regi, ny scenografi, nye kostymer og nye profesjonelle skuespillere. Ideen med å spille Ibsens Peer Gynt midt i naturen og kulturen han er skapt ut fra, er tanken som fortsatt gir sterk ambisjon om å komme nærmere en forståelse av både verket og oss nordmenn. En nærhet som bare scenen ved Gålåvatnet kan gi. Mads Ousdal spiller Peer Gynt. Øvrige skuespillere er Birgitte V. Svendsen, Frank Kjosås, Marie Blokhus, Belinda Braza, Svein Tindberg, Heidi Ruud Ellingsen og Per Tofte.

Les mer

Foto: venabu.no

Gaularspelet (Kjærleiksaum)

Når: 2. – 3. august 2014
Hvor: Osen Gard – Gaular – Sogn og Fjordane

Instruktør: Torkil Sandsund

Ikke alle spelene ligger like langt unna Bergen. For de som har tenkt til å holde seg hjemme i sommer, kan det kanskje likevel friste med en teaterutflukt til et av nabofylkene?

Arrangørene om spelet:
Gaularspelet byggjer på historiske hendingar i Dalsfjordområdet i vikingtida mellom år 865 og 874. Desse hendingane var viktige ikkje berre i høve til maktkampen kring samlinga av Norge men i endå større grad busettinga på Island.

”Kjærleiksaum” er eit storslege drama om korleis det kan ha gått føre seg då Harald Hårfagre sende mennene sine til veitsle hjå Atle Jarl ”hin Mjove”(den smale) som styrde Gaular og Sygnafylket for han. Om Ingolfr Arnarsson og syster hans Helga ”Den Fagre” som var lova til frenden Leif Rodmarsson men som og Herstein, son til Atle Jarl var hugteken av. Om korleis drapet på Atlesønene førde til at Ingolfr og Leif vart dømde fredlause og reiste vest i havet til Island og slo seg ned der.

Les mer

Foto: Gaularspelet

Elden

Når: 24. juli – 2. august
Hvor: Røros – Sør-Trøndelag
Instruktør: Leif Stinnerbom
Musikkspelet Elden går for å være folkelig og rocka, og handlinga finner sted under den store Nordiske krigen først på 1700-tallet. Over 2/3 av dialogen foregår på svensk, framført av nordmenn!
Arrangørene om spelet:
Årene fra 1700 til 1721 er stenket av blod. Den store nordiske krig knuser framtidsdrømmen til Ellen, men hun bærer en eld i sitt hjerte. Midtsommernatta i Ja?mtland er sorgløs for Ellen inntil brevet fra Kalles lomme faller på bakken. Der står skjebnen å lese, med kongelig segl. Kalle skal i krigen.
Det tar bare et par måneder, Ellen, så kommer jeg tilbake til deg, insisterer Kalle. Desertering betyr galgen. Kalle har ikke noe valg. Han må møte opp ved Duved Skanse i Jämtland, der generalløytnant Carl Gustaf Armfeldt forbereder armeen, 10 000 mann, på erobringstokt. 3. august 1718 kommer ordren om å rykke inn i Norge for å angripe Trondheim.
I Jämtland sitter Ellen og venter og lengter – og spør: Hvor blir Kalle av? Hvem gir egentlig menneskene livet sitt til i krigen?
Foto: elden-roros.no

En oversikt over alle registrerte spel i Norge finner dere på spelhandboka.no

Informasjonen i dette innlegget er henta fra spelhandboka.no, stiklestad.no, peergynt.no, gaularspelet.no og elden-roros.no

 

Comments

comments