Ukens anbefaling: GULLHANEN (Bergen Nasjonale Opera)

Gullhanen_hovedbanner4_nett (kopia)

Bestill billetter her!

Forførende russisk opera om krig, kjærlighet og en gullhane. Av Rimskij-Korsakov, komponisten bak det storslagne symfoniske diktet Scheherazade og Humlens flukt.

Den briljante russiske 1800-tallskomponisten Rimskij-Korsakov skrev sin siste opera som et eventyr, men makthaverne i hjemlandet lot seg ikke lure: Bak operaens forførende overflate av sensuell musikk og eksotiske omgivelser skimtet de med rette en bitende kritikk av Tsaren. Rimskij-Korsakov fikk derfor aldri se Gullhanen bli oppført, men på operahusene i Paris, London og New York slo denne storslåtte, fargerike operaen fort an.

Den aldrende Tsar Dodon hersker over et enormt rike, men trues av fiender på alle kanter. Hans astrolog gir ham en uventet gave, en stor gullhane som galer hver gang fienden nærmer seg. Som takk kan astrologen ønske seg hva han vil. Tsaren drar ut i krigen, mister sine to sønner, men møter en tiltrekkende orientalsk prinsesse som han gifter seg med og tar med hjem. Der venter astrologen på sin belønning, og ønsket hans overrasker alle…

Når amerikanske Mark Lamos, som blendet bergenspublikummet med sin fargersprakende iscenesettelse av operaen L’Étoile, vender tilbake til BNO for å regissere Gullhanen, kan vi garantere et visuelt fyrverkeri av en forestilling. Rimskij-Korsakov var en mester i å bruke orkesterets klangfarger, og det er den russiske dirigenten Mikhail Tatarnikov som får gleden av å lede Bergen Filharmoniske Orkester sammen med internasjonale solister og stort kor.

Gullhanen uroppført 7. oktober 1909 i Solodovnikov-teatret i Moskva. Les mer om handlingen her og lytt til operaen i sin helhet på Spotify.

Presenteres av Bergen Nasjonale Opera, i samarbeid med Edvard Grieg Kor og Bergen Filharmoniske Orkester

Introduksjon Grieghallens foajé 1 time før forestilling alle dager:
29.3 Regissør Mark Lamos og operasjef Mary Miller
31.3 Nicolai Riise, programsjef i Bergen Nasjonale Opera
2.4   Asbjørn Eriksen, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo
4.4   Nicolai Riise, programsjef i Bergen Nasjonale Opera

Spilleperiode 29/03-04/04

Sted Grieghallen

Pris 150kr – 750kr

Varighet: Rundt 2 og en halv time medregnet pause
Antall pauser: 1
Språk: Russisk
Tekstet: Norsk

Nytt tilbud på pauseservering fra Grieghallen

Nyt pausen sammen med venner, god mat og drikke – og unngå barkø.
Grieghallen har lansert et helt nytt tilbud hvor du kan bestille direkte via deres hjemmeside: deilig tapas, vin, øl, mineralvann, kaffe og småretter. Din bestilling står klart på anvist bord i pausen. Har du spørsmål ang. servering i pausen? Send e-post til ma****@bn*.no eller ring 55 21 61 07.

 

 

Comments

comments