Ukens anbefaling: JDX – a public enemy

Når: 28. – 30. august kl. 19.00

Hvor: Studio Bergen (BIT Teatergarasjen)

Pris: 210,- (ord. 280,-)
Billetter må reserveres på bi*******@te************.no (eller telefon 55232235), merket Bergen teaterforening.
Frist: Onsdag 27. august

 

tg STAN er etterhvert godt kjent – og godt likt – her i Bergen. Denne uken kommer de med en kritikerrost forestilling som blir regnet som en av de mest radikale Ibsentolkningene i historien.

JDX – a public enemy er historien om en mann som setter seg opp mot (den sosiale og politiske) majoriteten. En lege oppdager at vannet i den nye badeanstalten er sterkt forurenset. Hans bror byfogden, som ogsa? er badets bestyrer, nekter a? ta nødvendige grep pa? grunn av muligheten for svært uheldige økonomiske konsekvenser. Folket føler seg truet i sin velstand, og stempler til slutt legen som en «folkefiende».

Medias rolle i opinionsdannelsen og demokratiets fallgruver blir her nøye belyst. I sann propagandateaterstil peker stykket ut den totale mangelen pa? oppriktighet i visse former for demokratisk praksis – taktiske knep, løgner og trusler, folkets svik og intoleranse.

Nyoppsetningen av den legendariske JDX – a public enemy va?ren 2014 ble foranlediget av de foresta?ende valgene i Belgia og EU, men er samtidig en markering av kompaniets eget 25 a?rs jubileum. Forestillingen vises med originalbesetningen fra 1993. JDX – a public enemy ble i sin tid ka?ret til en av de ti beste flamske teateroppsetningene siden 1950-tallet, og er uten tvil en av de mest radikale Ibsentolkingene i teaterhistorien. Forestillingen er ikke blitt mindre aktuell siden 1993, eller – for den saks skyld – da En folkefiende ble uroppført i 1883.

Comments

comments