Ukens anbefaling: Medealand på DNS

Lørdag 20. september er det premiere på Medealand i Teaterkjelleren.
Teaterforeningens medlemmer får som vanlig billetter til beste gruppepris.

Medea har satset på kjærligheten, hun har satset på å stole på Jason – på at deres forhold skal vare. Hun har reist med ham til et fremmed land, lagt sin familie og hele sitt liv bak seg, og stolt på at hun og Jason og de to barna de får, sammen skal danne en enhet i det nye landet. Når Jason finner en yngre kjæreste, mister Medea sin identitet – hun har ingenting. Det frie mennesket reduseres på et vis til en oppbrukt kvinne.

Stridsberg rå og samtidig poetiske univers tar strupetak på morsrollen, på kjærlighet, angst og ambivalens. Det er på ingen måte et hyggelig tema vi presenterer for publikum. Men det er aktuelt også i dag, tankevekkende og meget godt teater.

«Sara Stridsberg ligger svært nær Euripides i sitt Medealand, men skaper likevel noe nytt. Hun plasserer historien hos oss på en måte som ikke er blitt gjort tidligere», skrev Svenska Dagbladet etter at stykket ble vist på Dramaten i Stockholm i 2009. «Ikke langt fra Strindberg. Ser man bort fra navnene kunne hennes kvinneskjebner utspille seg hvor som helst», skrev Information etter at Betty Nansen Teatret satte stykket opp i København i 2010.

Stridsberg har fått Nordisk Råds Litteraturpris (2007) og Doblougprisen (2013). Stykket er oversatt til norsk av den kjente dramatikeren og forfatteren Cecilie Løveid.

medealand_dns_web
Av Sara Stridsberg
Oversetter Cecilie Løveid,
Regissør Lene Therese Teigen,
Scenograf Åse Hegrenes,
Kostymedesigner Åse Hegrenes,
Dramaturg Anders Hasmo Dahl

Comments

comments