Ukens anbefalinger: Terje Vigen (lest av Bjarte Hjelmeland) og Inkognito (DNT) på Hordaland Teater

Ukens anbefaling denne uke er rett og slett å ta seg en tur eller to på Hordaland Teater (Logen) som stiller med både storslått dikt og gjestespill! Medlemmer i BTF får rabatterte billetter. (Se medlemsbrev)

 

TERJE VIGEN

MED BJARTE HJELMELAND
Torsdag 12. april kl. 19.00

Henrik Ibsens storslåtte og episke dikt  Terje Vigen har lenge vore eit av Bjarte Hjelmelands klare favorittdikt. Han har lese det i mange ulike samanhengar, i radioteaterets velkjente versjon, under open himmel i sør-kinahavet og ytterst på «den nøgne ø» i Grimstads skjærgård.

No skal endeleg bergensarane få høyre denne sterke historia om mannen som rodde til Danmark for å hente korn til den svoltne familien sin, ei historie om mot og tap, hemn og tilgjeving. Bjarte gler seg til å framføre det vidgjetne diktet på Logen, framfor hans aller mest trufaste publikum.
Piano: Tove Kragset

Foto: Erlend Berge

 

INKOGNITO

GJESTESPILL FRA DET NORSKE TEATERET
Fredag 13. april kl. 19.00
Lørdag 14. april kl. 13.00 og 18.00

Gode kritikkar etter premieren:

 «Et utstillingsvindu for skuespillerkunst»
– Aftenposten

«En rørende og til tider morsom forestilling»
– Dagsavisen

«Fengslande lappeteppedrama om minne og identitet»
– Dag og Tid

 

Kan hjernen fortelje oss kven vi er?

I 1955 ligg den nyleg avlidne Albert Einstein på obduksjonsbordet. Patologen Thomas Harvey står over liket til geniet Einstein og utan å tenkje på konsekvensane, tar han hjernen hans, kuttar han opp i små bitar og konserverer dei på glas. Dette fører han ut på eit livslangt søk. Finst sanninga om Einstein sitt geni på desse konserveringsglasa? Finst summen av eit menneske å spore i dette vevet?

Dette er utgangspunktet for «Inkognito» som flettar saman tre forteljingar om identitet og minne. Kva er eit menneske og korleis heng det saman med det vi lagrar i hjernen vår?

Nick Payne (f. 1984, Storbritannia) skriv engasjerande og medrivande. Stykka hans er ofte basert på aktuelle tema frå vitskapen kopla med eit klokt og skarpt blikk på det menneskelege tilværet. Menneska vi møter i «Inkognito» er basert på verkelege liv og deira opplevingar reflekterer korleis menneskeleg identitet og vitskapsutviklinga heng saman.<

Det Norske Teatret gjestar Hordaland Teater med denne framsyninga som har treft eit bredt publikum i Oslo. Med eit stjernelag av sterke skodespelarar og ei fasinerande forteljing ser vi fram til å tilby ei tankevekkjande teateroppleving.

Tre historier vovne saman over ein periode på 60 år undersøkjer tema som identitet og minne – eller kva det vil seie å vere menneske.

Princeton, New Jersey. 1955: Thomas Harvey har akkurat gjort ein obduksjon av den nyleg avlidne Albert Einstein. Utan å tenkje på konsekvensane, tar han hjernen hans, kuttar han opp i små bitar og konserverer dei på glas. Han håpar å kunne løyse gåta om kvifor Einstein var eit geni gjennom å finne fysiske bevis for dette i hjernen. Dette fører han ut på eit livslangt søk etter ei flyktig sanning som kanskje ikkje finst. Ei vandring der den einaste trufaste følgjesveinen er professorens hjerne.

Bath, England. 1953: Henry Maison, knapt 20 år og trulova, lir av sterke epileptiske anfall. Han blir utsett for eit kontroversielt hjernekirurgisk inngrep i håp om å bli kvitt dei. Operasjonen endrar Henrys liv og nevropsykologien (forsking på minnet) for all framtid. Epilepsien forsvinn, men det gjer òg Henrys evne til å lagre nye minne.

London, England. I dag: Martha Murphy er nevropsykolog. Etter ei skilsmisse tek ho radikalt andre val enn ho gjorde før, og erklærer personlegdommen eller “sjølvet” for ein illusjon.

Comments

comments