TEATERPRISER TIL RENESSANSEMENNESKE OG NYE SPRELL

Siden 1983 har den årlige utdelingen av byens to viktige teaterpriser vært en stor begivenhet: Pernillestatuetten deles ut for beste sceneprestasjon og Rampeløkten tildeles for årets mest spennende og nyskapende teaterprosjekt eller for aktivt arbeid innenfor teatermiljøet. Bergen Teaterforening deler lørdag ut teaterpriser til Vibeke Flesland Have og til “Over Engen”.pernille og rampeløkt

Konferansier Claus Sellevoll og Bergen Teaterforenings leder Millan Persdotter Persson på hver sin side av Rampeløkten- og Pernillestatuetten-vinnerne i år; “Over Engen”-gjengen og Vibeke Flesland Havre.
Foto: Finn Bjørn Tønder

Vibeke Flesland Havre mottar Pernillestatuetten 2015. Prisen mottar hun for sitt omfattende kunstnerskap og virke innen scenekunsten.  Forestillingen Det var en gang et menneske (Folkets Festspillscene) gikk for fulle hus under årets festspill og er en produksjon hun har jobbet med siden Festspillene 2014. Flesland Havre er en hardtarbeidende kunstner som har gjort det godt både som regissør, tekstforfatter og utøver. I tillegg er det verdt å nevne forestillingen Klovneskrekk, produsert ved Akershus teater og siden vist på Cornerteatret. Ikke minst har hun skapt DNS’ populære teatrale omvisning for barn Med Octavia på teatret.

Flesland Havre er utdannet skuespiller fra Arts Educational School of Acting i London (2003) og har blant annet jobbet ved DNS og Hordaland Teater.

Pernillestatuetten utdeles en gang i året til en scenekunstner i Bergen; en skuespiller, danser, instruktør, koreograf, scenograf, komponist, musiker eller dramatiker. Grunnlaget for utdelingen skal være en stor prestasjon i det foregående året. Dette kan også gjelde stor kunstnerisk innsats over lengre tid. Blant tidligere vinnere finner en blant annet Kjetil Bang-Hansen, Bjarte Hjelmeland, Helge Jordal og Wenche Kvamme.

 

Over Engen – et teatralsk vorspiel mottar Rampeløkten for 2015. I fjor dukket det opp et nytt og stuntpreget prosjekt på Lille Scene utvalgte fredagskvelder. Fra første stund har Over Engen markert seg som et kvalitetsprodukt, til tross for at hvert konsept øves inn bare noen dager i forkant. Til nå har fredagsgjengen servert alt fra gjenskaping av en filmklassiker til nyskrevne musikaler, og neste fredag fortsetter de sin utforsking av internasjonale dagbok-trender med Kjære dagbok 2 (Mortified Bergen). Hele veien står humoren i sentrum.

Over Engen beriker DNS-opplevelsen og gir oss publikummere en sjanse til å bli bedre kjent med skuespillerne på huset, og det virker som konseptet styrker samholdet også innad på teateret. Stemningen er jordnær og hyggelig med salg av drikke inne i salen og flere skravlepauser. Over Engen er rett og slett til å bli glad av – og det at hver forestilling vises kun én gang gir en ekstra følelse av eksklusivitet og spenning. Hvor var du da Susanne Bugge Kampestad gjorde tidenes imitasjon av Agnete Haaland?

Rampeløkten utdeles en gang i året til en person eller gruppe, gjerne amatører for aktivt teater-/ kulturelt arbeid i lokalmiljøet. Rampeløkten kan også tildeles en enkeltperson som ved sitt arbeide er med på å skape en forestilling.

Tidligere har prisen gått til Bergen Internasjonale Teater (Teatergarasjen), Absence Crew, Lørdagskafeen på DNS, Bergen Impro Laug og Ylvis-brødrene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *