Ukens anbefaling: Anne Pedersdotter

Premiere på DNS lørdag 21. mars!

Anne Pedersdotter ble brent som heks i Bergen i 1590. Hans Wiers-Jenssens historiske drama er fritt basert på hennes skjebne. I stykket fra 1906 bruker Wiers-Jenssen hennes hekseridom som bakteppe for et medrivende og lidenskapelig drama om plikt, lyst og svik, om hemmelige drifter og offentlig fordømmelse.

reny-som-pedersdotter2_Hovedbilde

Dramaet byr på sterke kvinneskikkelser og favner både religion, politikk, erotikk og generasjonsmotsetninger. «Anne Pedersdotter» ble sist satt opp på DNS i 1990 og har også blitt filmatisert og bearbeidet til opera.

I 2013 ble «Anne Pedersdotter» kåret som ett av de 10 beste skuespillene etter Henrik Ibsen på Morgenbladets kanon-liste.

Reny Gaassand Folgerø, som har markert seg gjennom en rekke store rollefigurer på DNS, spiller Anne Pedersdotter. Jon Ketil Johnsen, sist rost som Elias Nilsen i “Hellemyrsfolket”, har rollen som hennes aldrende mann, Absalon Beyer.

Pål Rønning har rollen som Martin, Absalons sønn fra første eksteskap. Det oppstår søt musikk mellom Anne Pedersdotter og Martin, og forelskelsen fører selvsagt til et klassisk trekantdrama som på 1500-tallet ble løst på langt mer dramatiske måter enn i dag.

Martins mor, Merete, spiller også en viktig rolle i dette dramaet. En av nestorene på DNS, Rhine Skaanes, gestalter den 80 år gamle kvinnen. Populære Tante farmor fra “Vaffelhjarte”, Sissel Ingri Tank-Nielsen, spiller denne gang Herlofs-Marte.

Og selvsagt er det flere prester med i en fortelling fra 1500-tallets Bergen. En av dem også meget drikkfeldig. Han spilles av en som virkelig er kjent for å tolke Wiers-Jenssen-karakterer. For i “Anne Pedersdotter” er Frode Rasmussen hentet tilbake til DNS. Det er også gode skuespillernavn bak de andre prestene: Bjørn Willberg Andersen, Eirik del Barco Soleglad, Sverre Røssummoen og Ole Martin Aune Nilsen.

Regissøren Leif Stinnerbom er kjent for å bruke sterke musikalske uttrykk og er en av Skandinavias fremste teaterinstruktører på folkekultur. Dette tar han med seg inn i dette spennende og nervepirrende dramaet i datidens Bergen.

Tekst hentet fra dns.no

Comments

comments